Szülői kapcsolattartás – COVID-19

Az elvált szülők kapcsolattartása, a közös szülőség még „békeidőben” is kihívásokkal és konfliktusokkal járhat, ezért különösen fontos kérdés, hogy egy olyan világban, amikor a COVID-19 járvány befolyásolja azt, hogy hová mehetünk és mit tehetünk, kivel és hogyan találkozhatunk a szülők választ találjanak az aktuálisan felmerülő kérdésekre.

Lehet, hogy jogilag kötelező érvényű bírósági végzése van, és nem biztos benne, hogyan tudja ezt betartani, és hogyan tudja gyermekeit és idősebb családtagjait megóvni az esetleges veszélyektől. A legtöbb szülő helyesen akar cselekedni, és tudják, hogy a gyermekek kapcsolata a másik szülővel fontos és értékes, ugyanakkor követni akarják a kormánytól és az orvosi szakértőktől kapott tanácsot, hogy otthon maradjanak és elkerüljék bizonyos tevékenységeket. Hogyan tehetik meg mindkettőt anélkül, hogy a családjogi vitába kerülnének?

Néhány szempont, amit javaslok figyelembe venni a kapcsolattartás szervezése kapcsán:

  • Elsődleges szempont az Ön és családtagjainak az egészsége. Ennek érdekében fontos követni azokat az utasításokat, melyekkel megakadályozható a vírus egyik háztartásból a másikba történő terjedése. Szülőtársának mondja el, hogy mit tesznek otthonukban a vírus elkerülése érdekében, hogy ő is hasonlóképpen járjon el.
  • Ha bírósági végzés vagy megállapodás létezik, akkor továbbra is be kell tartania ezeket a rendelkezéseket, kivéve, ha a módosításra alapos indok van.
  • Dolgozzák ki a másik szülő kapcsolattartási lehetőségeit a gyermekekkel Skype, WhatsApp, Facetime vagy rendszeresebb telefonhívásokon keresztül.
  • Iskoláskorú gyermekek esetében fontos, hogy az iskolai munkájukhoz tartozó eszközöket könnyen tudják egyik háztartásból a másikba vinni. Jó, ha mindkét háztartásban biztosított az iskolai portálokhoz, platformokhoz való hozzáférés.
  • A gyermekek kialakított napirendjét – iskolai és házi feladatok, szabadidő – egyeztesse szülőtársával is.
  • Nyelvhasználat: érdemes arra bátorítani a gyermekeket és a szülőtársait is, hogy a tervezés kapcsán „mi” mondatokkal kommunikáljanak: „Mi (szülőként) azt beszéltük meg, hogy…” Érvényes lehet ugyanakkor a gyermek mondataira is: „Apa és én arra gondoltunk, hogy….”
  • Ha eddig nem használták az online kommunikáció/szervezés lehetőségeit, érdemes ezt minél inkább kiaknázni (Pl: megosztott Google Naptár; felhőben megosztott dokumentumok, Family Wizard).
  • A nagyszülői kapcsolattartásnak is szükséges kialakítani az alternatív formáit, ami alkalmazkodik a gyermek és a nagyszülő szükségleteihez és lehetőségeihez is.
  • Kommunikáljanak partnerével arról, hogy mit szeretne tenni, ha a családban valaki a COVID-19 vírusra is jellemző tüneteket mutat.

Ha úgy látja, hogy nem tudnak a helyzetre alternatív megoldásokat kidolgozni, mediáció keretében továbbra is rendelkezésre állok a családi viták megoldásában. Jelen esetben videokonferencia (Zoom-program) segítségével biztosítom a közvetítői szolgáltatást.

Dr Pilinszki Attila

Oszd meg cikkünket!