Magyar Kapcsolatügyeleti Mediátorok Országos Szakmai Szövetsége

A MAKAMOSZ története

A Kapcsolatügyelet és Magyar Kapcsolatügyeleti Mediátorok Országos Szakmai Szövetsége (MAKAMOSZ) történetének kezdete az 1980-as évekre nyúlik vissza.

Az ötletet egy 82 októberében alakuló „csöves” pszichodráma klub tapasztalata adta. Kardos Ferenc pszichológus, a Tatabányai Nevelési Tanácsadó  vezetője lelkes kollégáiból szervezett csapatával a város egyik központi terén gyülekező, és almabort vedelő fiatalokat „telepített le” ebbe a klubba. A pszichodráma játékok közben derült ki, hogy a csoport 80%-a elvált szülők gyermeke, hiányzott, vagy rossz volt a kapcsolata az apjával. Ez ráirányította a szakemberek figyelmét a láthatási problémára: Azt a helyzetet, hogy a szülők konfliktusa miatt megy tönkre a gyermek és a családból a váláskor eltávozó szülő kapcsolata annak idején csak hatósági eszközökkel próbálták orvosolni, kevés hatékonysággal. Ettől kezdve a nevelési tanácsadóba érkező hatósági szakvéleménykérésekre másként reagáltak. Nem pszichológiai vizsgálatokra támaszkodó szakvéleményt írtak, hogy muníciót adjanak a további hatósági intézkedésekhez, hanem szombatonként kinyitották a nevelési tanácsadót, és annak játszószobájában, megszervezték a szülő-gyerek találkozásokat, és megpróbáltak konkrét szakmai segítséget adni a rászoruló családoknak. Ezeknek a találkozásoknak a tapasztalatait írták le, illetve javasolták ezek rendszeressé tételét, ha szükségesnek látták a hosszú távú segítő munkát.

Dr. Kardos Ferenc 1990-ben már a Budapest VII. kerületi Nevelési Tanácsadó igazgatójaként kereste fel dr. Ranschburg Jenőt, az Országos Gyermekvédő Liga elnökét, aki támogatta ennek a munkának a folytatását, és szeptembertől a Liga Családi Munkabizottságának a keretében az Erzsébetvárosi Nevelési Tanácsadóban már Kapcsolatügyelet néven folytatódtak a szülő-gyermek találkozások.

A történethez hozzátartozik, hogy a Kapcsolatügyeletet fél évvel megelőzte az Egyszülős Klub elindítása Tatabányán is, és Budapesten is. dr. Kardos Ferenc az Egyszülős Klubot a Kapcsolatügyelet ikertestvérének, elválaszthatatlan párjának tartotta. A gyermeküket egyedül nevelő nők ugyanis túl szorosan kötődtek a válás után velük maradt gyermekhez, ami megnehezítette az apa-gyermek kapcsolattartást. E szoros kapcsolat oldása lett volna a feladata az egyszülős klubnak, ezért választották le anyjukról a gyermekeket, és tartottak külön foglalkozásokat számukra, miközben egy szomszédos teremben beszélgető csoportot vezettek az anyáknak. Később, amikor dr. Sebestyén Tamás pszichológus átadta a klub vezetését a klub egyik tagjának, Nagy Lajosné óvónőnek, a klub célja is megváltozott: a klubtagok párkapcsolati problémáival foglalkozott elsősorban. Végül 2003-ban önálló alapítvánnyá vált.

1992 is fontos dátum a Kapcsolatügyelet történetében: a Liga anyagi nehézségei miatt nem tudta tovább támogatni a két szolgáltatást. Ekkor a nevelési tanácsadó dolgozói önálló civil szervezetet hoztak létre az Erzsébetvárosi Nevelési Tanácsadóban Kapcsolat Alapítvány néven. Gyermekorvosuk, dr. Herczegfalvi Ágnes volt az alapító, a kuratórium tagjai: dr. Sebestyén Tamás az Erzsébetvárosi Nevelési Tanácsadó pszichológusa, Nagy Lajosné óvónő, az egyszülős klub vezetője, dr. Ranschburg Jenő az Országos Gyermekvédő Liga elnöke, és Gáspár Sarolta újságíró. A kuratórium vezetője pedig Dr. Kardos Ferenc lett.

1995-ben az Erzsébetvárosi Nevelési Tanácsadó egész szakembergárdája részt vett a Partners Hungary Alapítvány mediátor képzésén. 1996-tól már alkalmazták a mediációt, azóta kötelező eleme a kapcsolatügyeleti munkának. Dr. Kardos Ferenc 1997-ben  a kapcsolatügyelet módszerét levédette a szerzői jogvédő hivatalban, 2001-től pedig akkreditáltatta a Kapcsolat Alapítvány 60 órás kapcsolatügyeleti mediátor képzését, amelyet a közben kialakult országos kapcsolatügyelet hálózat minden munkatársa elvégzett. Ebben a munkában dr. Sebestyén Tamás, Vidáné Ugrin Erzsébet mediátor kiképző trénerek, és Zádor Péterné Bartha Mária gyermekvédelmi mediátor szakértő volt segítségére.

Egyesületünk tagjai Dr. Ferenczi Zsuzsanna vezetésével – mint az Országos Mediációs Egyesület (OME) Kapcsolatügyeleti munkacsoportja – nagyban hozzájárultaka Mediátorok Szakmai Etikai Kódexének kidolgozásához.

1999- ben későbbi MAKAMOSZ elnök, Köves Zsuzsa vezetésével elkészült a Kapcsolatügyeleti Mediátorok Etikai Kódexe is.

Közben 1999-ben a Kapcsolat Alapítvány meghívást kapott az angliai kapcsolatügyeletek szövetségétől, és vezetői londoni tanulmányúton vettek részt.  A Nyugat-Európai kapcsolatok kialakítása és fenntartása dr. Hubainé Muzsnai Márta áldozatos munkájának az eredménye. 2001 és 2005 között kezdetben a Kapcsolat Alapítvány, majd 2004-től a MAKAMOSZ  képviselte Magyarországot azokon tanácskozásokon, amelyeknek a végén 2004-ben megszületett a Kapcsolatügyeletek Európai Chartája, és  2005-ben a Kapcsolatügyeletek Európai Szövetsége (CEPREP).

 

2004-től a MAKAMOSZ  vállalta  át a Kapcsolat Alapítványtól a magyarországi kapcsolatügyeletek 1994-től 2008-ig  kétévente megrendezett  országos találkozóinak a szervezését, amelyen 2000-től már nyugat-európai szakemberek is részt vettek. Az országos találkozók szervezési munkájában Pusztai Erzsébet, és Nagy Zsóka szerepe volt jelentős.

2005 januárjában  Budapesten szintén a szövetség szervezte meg az európai nemzeti szövetségek tanácskozását. Ezen a tanácskozáson, ahol a MAKAMOSZ csapatát Vidáné Ugrin Erzsébet vezette, a résztvevők kidolgozták a Kapcsolatügyeletek Európai Szövetségének alapszabályát, melynek ratifikálása 2006. szeptember 11-én Brüsszelben történt meg.

A MAKAMOSZ nemzetközi eredményeinek köszönhetően itthon is eredményesen tudott lobbizni, így 2005-től a Gyermekvédelmi Törvény minden 40.000 lélekszám feletti településnek kötelezően előírta kapcsolatügyelet működtetését.

A MAKAMOSZ 2007. december 13.-án megtartott közgyűlése elfogadta a Kapcsolattartási/Kapcsolatügyelet Szakmai Protokollját. Ebben a munkában Posztós Lászlónak, a MAKAMOSZ későbbi elnökének volt meghatározó szerepe.

2015-től a kapcsolatügyeleti mediátorok akkreditált képzése, szupervízója is a MAKAMOSZ feladata lett. A Kapcsolat Alapítvány 2019-ben  megszűnt, ma már a MAKAMOSZ képviseli egyedül az Országban dolgozó több száz kapcsolatügyeleti mediátor érdekeit.