Magyar Kapcsolatügyeleti Mediátorok Országos Szakmai Szövetsége

szupervízió

Szupervízió

szupervízió az egyik leghatékonyabb szakmai személyiségfejlesztő módszer a szociális, pedagógiai, profit és nonprofit területen. Célja a hivatásbeli személyiség kompetencia fejlesztése.

A szupervízió nem felügyeletet, nem ellenőrzést jelent, hanem egy tanulási folyamat a személyes tapasztalat szakmai és/vagy személyes kontextusában. A szupervízió eszköztára az alkalmazott pszichológia és a pszichoterápia módszerei közül integrálódnak, tiszteletben tartva a kompetenciahatárokat és kereteket.

A szupervízió egy tanácsadási munkaforma. “… a szakmai személyiségre irányul. Míg a szupervízió a hivatását művelő személy saját személyiségerőit és működőképességének megőrzését szolgálja…” (Bagdy, 2009)

Két megközelítés szerint:

  • „A szupervízió módszeresen strukturált tanulási folyamat, amely a szupervizált szakmai tapasztalatára reflektál, a szupervizor a folyamat kereteiért felelős, a szupervizált pedig a tanulási céljáért.”
  • A szupervízió olyan speciális szakmai személyiségfejlesztő módszer, amelynek alkalmazása nélkülözhetetlen a segítő foglalkozásúak – köztük a kineziológia területen dolgozó szakemberek – hivatásgondozásában, saját mentálhigiénéjében, szakmai továbbképzésében és munkájának minőségbiztosításában.

A szupervízió célja tehát a szakmai kompetencia növelése, a kooperáció és a hatékonyság fejlesztése, a kiégés (burnout) megelőzése. Elősegíti az intervenciós lehetőségek tudatosítását, és támogatja a kapcsolatok és munkaköri rendszerek hatékony együttműködését. A szupervíziós ülések csoportos vagy egyéni formában is történhetnek.

Felhasznált irodalom:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szuperv%C3%ADzió

 

A szupervíziót vezeti: Ugrin Erzsébet pszichológus, szupervizor

Időpont:

Díja: